Hardangervidda 2005.

Hardangervidda, sommeren 2005, hadde vært i mine tanker og drømmer gjennom hele vinteren. Jeg hadde sett for meg grove ørreter, og drømmene og fantasiene var så realistiske og tydlige at jeg kunne kjenne styrken og kraften fra de sprelske fjellørretene på kroppen, og i armene mine; oj, hva dem dro avgårde med lina mi, ...

Så kom jeg meg da også til Hardagervidda, sommeren 2005, men det ble vel ikke akkurat helt som i drømmene, ...

-Trondsbu. Turiststasjon ved Tinnhylens utløp i Bjoreio.-Planene var noe helt annet. Jeg skulle jo selvsagdt gå med Toffa til "favorittplassen" vår, en par mil inn på vidda. Og jeg var i tillegg invitert av Frode til å bli med på "Big Game Fishing", i elva der han "husert" og dradd ørretmonster (opp til 7-8 kg.) i 30 år, ...-..., så havnet man her, isteden. Jeg må tilstå jeg var litt sur innabords, at jeg ikke kunne få realisert de turene jeg drømt om. Men vel, det ble jo Hardangervidda i alle fall.Bakgrunnen for min innledende "sutring", var at jeg kappet av noen sener til høyre hånds lillefinger i Femundsmarka i St.Hans-tider. Hvilket gjorde at jeg gikk sykmeldt i 5 uker, og omtrent ikke kunne holde på hverken en fiskestang, eller noe annet. Å gå 2 mil inn på fjellet, med tungt utstyr, og slå opp telt, osv. var ikke å tenke på.
Men, så var jeg tross alt så heldig allikevel, at fiskerkamrat Terje kjøpt sprillans ny campingvogn, som han ønsket å få prøve ut i praksis, og dermed, så fikk jeg Hardangertur allikevel, og med en tur-komfort på fjellet, jeg sannsynligvis opplevdt både for første og siste gangen, ... dette var noe annet det, enn Hilleberg Nallo 3 GT ...-Vi har i utgangspunkt vurdert forskjellige plasser, med kriteriet; hvor kommer man lengst inn på fjellet med en campingvogn. Trondsbu har en fin beliggenhet, ca 12 km fra riksvei 7 over Hardangervidda, og ikke minst, så har vi her Bjoreio, med muligheter for fiske etter ørret, med vekt opp til en par kilo, hvis man har hellet med seg, ...
Og faktisk, så kunne noen av våre campingvogn-naboer fortelle oss om fisk på 1,5 kg fra førrige dagen.-Vi har parkert camingvogna på parkeringen ved brua over Bjoreio, og går fine dagsturer ned langs elva. Det er vel ikke akkurat villmark, men selv om turisthytta og veien ikke er mer enn 500 m unna, så er det bare stille ro nede langs elva, og en bil som kommer kjørendes på veien, høres ikke i det hele tatt.-Været er både og, de fire dagene vi ligger der, men akkurat denne dagen, er det ikke noe å klage over. Og når man etter noen timers fiske langs elva, føler det er noe som mangler i magen, så er det bare 15 minutter opp til en duggfrisk pils og karbonade med speilegg i friluft oppe ved Trondsbu - verre kan man ha det, ...-Jeg har fine dager og kvelder ned langs Bjoreio, som har både fristende stryk og store stilleflytende håer. "Klart det må være fisk her, ...?"-Det har vært en fin start på dagen, med sol fra klarblå himmel, og vi har pakket dagstursekkene med Real Turmat - og annet snadder. En time, og drøye fire km senere er vi ved Snero, elva som rinner ut fra Langavatnet, og videre ut i Tinnhylen.-Underveis, kommer vi forbi Hellehalsen, og flere gamle private hytter, ...... her er det perfekt at ta 5 minutter i solveggen, i ly for vær og vind ved noen av de gamle hyttene.-Brua over Snero. Her går folk oftest fort forbi, på vandring langs T-stien videre inn på vidda. Akkurat denne dagen var det helst stille i elva, men en skal ikke se bort fra at det her kan finnes visse muligheter, for en som har interesse for å dyppe snøre i vann, .....-Innløpet til Snero fra Langavatnet. Her er både vakkert, og fristende, med tanke på fiske.-Så er vi på vandring ned langs Snero, ...-Været er tuffere enn det ser ut til, med harde vindkast, og vi søker ly bak en hytte ned langs elva.

Været blir bare værre ut over kveldninga, og vi trekker oss hjemover de ca. 5 kilometerne langs Tinnhylen uten å prøve fisket så alt for ofte. Det blir kaldt, (rundt null), og blåsten tiltar slik at det er nærmest storm utover natta. Vel, vi ligger varmt, tryggt og ombonet i Terjes nye campingvogn - men må ut om natta for å sikra verandateltet, som står og slår i vindkastene med fare for å bli ødelagdt.

-Vel, fisk ble det ikke mye av på denne turen, men vi fikk da noe, og i hvert fall så pass at vi fikk smakt nyrøkt fersk fjellørret, ... hmm, det smaker det, minsann, ...


Og hvordan var det nå med den store ørreten, på bildet ved inngangen til denne sida? Var det bare lureri?
Nei, ikke noe lureri her, nei. Bare det at den ble tatt der det var meningen jeg skulle ha vært - hvis jeg ikke skadd fingret - 2 mil inne på vidda.
Kamratene gjør turen som tenkt, og får fin fisk, og Thorleif Eriksen, han får finest fisken av alle, når han får sitt livs fangst på fluestang; en ørret på 3,9 kg!!!!!
Herregud Torleif, at det går ann, ...! Det var jo den jeg skulle ha hatt;-)))

-Thorleif Eriksen, med pers på fluestang - særdeles grov fjellørret fra Hardangervidda; 3900 gram. Jeg får Gratulere!
Foto: Thorleif Bruun


Hilsen,
Anders.